Feng Shui / Feng Shuiról

Mi a Feng Shui?

A Feng Shui, mint fogalom szelet és vizet jelent. Értelmezése más szóval: környezet. Érezni a környezetet.

Nézzünk egy pár mai értelmezést a Feng Shuit illetően:

  1. Térrendezés művészete
  2. Lakberendezés
  3. Az otthont pozitív tárgyakkal való berendezése
  4. Harmóniában élés a természettel
  5. A gazdagság fokozása

Ha figyelembe vesszük elveit, képes olyan körülményeket biztosítani a városlakók számára is, mint ha az érintetlen természetben tartózkodnának.

A Feng Shui 4000 éves múltra tekint vissza. Kínában hétpecsétes titokként kezelték, a napi élet belső titka volt, és csak a politikai változások révén vált mindenki számára nyitottá. A róla  szóló első európai tanulmányt Ernest J. Eitel tiszteletes, a Londoni Missziós Társaság tagja 1873-ban tette közzé.

A kínaiak ősidők óta hiszik, hogyha az ember beavatkozik a természetbe, - csatornákat vág, alagutakat fúr, síneket, felhőkarcolókat épít, - az előre nem látható szerencsétlenséget okozhat.

Egyesek szerint a Feng Shui a természet tudományának gyakorlata, mások szerint a megfelelő hely kiválasztása, a térrendezés tudománya.

A Feng Shui egy metafizikai tudomány, melynek alkalmazása során az ember megtanulja felismerni és felhasználni környezetében a természetben jelenlevő kozmikus energiát (csit), amelyet aztán különböző életkörülményeikben segítségül vehet. A csi jelenléte teljesen elfogadott a keleti orvoslásban is (akupunktúra, akupresszúra stb.). A Feng Shui helyes alkalmazásával lehetőségünk adódik a kozmikus energia begyűjtésére, majd pedig alapelvei alkalmazásával mindennapi életünkben az emberi szerencse kamatoztatására.

Társadalmunkban az orvoskutatók is egyre szélesebb területen vizsgálják a környezet emberre gyakorolt   hatásait. Az építőiparban  már bebizonyosodott egyes építőanyagokról, hogy toxikus hatásúak, a magasfeszültségű vezetékekről pedig, hogy az emberi egészségre ártalmas sugárzásokat bocsátanak ki. Ennek hatására nagy változások történtek mind a települések, mind a lakóházak tervezésében, valamint a kivitelezésében. 

Hogyan hat közvetlen környezetünk egészségünkre?

A rossz adottságokkal rendelkező lakás vagy munkahely elszívhatja az ott élő vagy dolgozó emberek energiáját.  Gondoljunk csak bele, hogy egy sötét színekkel, kevés világítással berendezett lakás, iroda milyen lehangolóan hat az ott lakókra, dolgozókra.

Szemünk a leggyorsabb érzékszervünk. A látottak hatására agyunk jelzéseket ad mozgásunknak, temperamentumunknak, gondolatainknak. A lehangoló környezetben élők otthonukban nem tudják magukat kipihenni, a munkahelyen pedig nem tudnak teljesíteni.

Egy idő után a sötét egyhangúság pszichés problémákat hozhat a felszínre, amelyekből pszichoszomatikus betegségek alakulnak ki. A színek, fények és formák befolyásolják többek között viselkedésünket, gondolatainkat, érzelmeinket. Ha ezek egyensúlyát környezetünkben megteremtjük, rengeteg energiát nyerünk, ami hozzásegít egészségünk megóvásához.

Hogyan működik a Feng Shui?

Arról bizonyára sokan olvastak, hogy a Feng Shui befolyásolni tudja életünket, azaz előremozdíthatja a karrierünket, szorosabbá fűzheti emberi kapcsolatainkat a lakás különböző helyereire kitett szimbólumokkal.

A Feng Shui rendszer alapja ugyanaz az életenergia, azaz "csi", amely jól ismert a tradicionális kínai orvoslásból. A távol-keleti orvoslás irányzatai megegyeznek abban, hogy az ember csak akkor lehet egészséges, ha a megfelelő táplálkozásnak és életvitelnek köszönhetően elegendő csi áramlik a testében. A csi az emberi szervezetben az energiapályákon, azaz a meridiánokon keresztül áramlik. Kevésbé közismert azonban, hogy ugyanez az energia a földben és a levegőben is kering.

A kínaiak ugyanúgy tekintettek a lakásra, mint egy emberi testre, ahol meridiánokon keresztül áramlik a csí, az életenergia. Az ajtók a szájat, az ablakok a szemet, a folyosók az artériákat jelképezik. Ahol rendetlenség van, ott a csí elakad és gondokat, problémákat okoz. Tehát először is rendet kell teremteni magunkban és akkor környezetünkben is rend lesz. A régi lomoktól, a rossz emlékeket idéző tárgyaktól meg kell szabadulni. Ha ezzel megvagyunk, jöhet a Feng Shui tudománya. Elgondolkozhatunk, hogy életünk mely területén, vagy területein vannak problémáink és vajon mi lehet az oka. Mind a nyolc égtájhoz tartozik egy életterület a megfelelő elemmel (fa, tűz, föld, fém, fa) a Feng Shuiban. Ezt a bágua térkép mutatja:

Feng Shui

Az öt elem az energia fejlődésének öt szakasza: a föld, a fém, a víz, a fa és a tűz felöleli a természetben fellelhető összes jelenséget. Olyan jelképrendszer ez, mely az élet minden területére egyaránt vonatkozik. (Su-Wen)

Az biztos, hogy a Feng Shui feladata egészségesebb, harmonikusabb lakó és munkakörnyezet kialakítása, ami előmozdítja a jó egészséget, és jólétet, bőséget biztosít a család számára.

A "csi" akkor képes megteremteni az ember jó közérzetét, ha a lakásban vagy házban nyugodtan áramolhat, és a hátsó ajtón vagy ablakon keresztül távozhat a szabadba. Jó, ha a bejárattal szemben nincsen ablak, mert azon keresztül eltűnik az energia, és ugyanezen okból kifolyólag jó, ha a mellékhelyiséget sem közvetlenül a bejárattal szemben, vagy mellett helyezik el. 

Nem szabad megfeledkeznünk azonban arról a tényről sem, hogy a kozmikus faktor (csi alkalmazása) életünk alakulásában hozzávetőleg csak egyharmad részt képvisel. A másik két rész jelenléte, a Sors és az Emberi tényező úgyszintén fontos tényező életünkben. Ez utóbbi mi magunk vagyunk, a hozzáállásunkkal, a mentalitásunkkal és a hitünkkel.

Feng Shui külföldön

A Feng Shui eszköz a kezünkben, mellyel bizonyos szintig uralkodni tudunk sorsunkon. Így teszi ezt már több tucat világcég is, és hazánkban is egyre szélesebb körben terjed. Michael Cain, a neves angol színész londoni étterme a felső tízezernek épült, mégis mindig teltház van. A megfelelő elrendezés, az anyag-, forma- és színkiválasztás mind Feng Shui alapon történtek. A vendég igen kellemesen érzi magát itt, és az étterem kisugárzása visszatérésre készteti.

A British Airways új épületét szintén e valamikori titkos tanok segítségével építették meg, és a siker nem maradt el. Az épületrész átadási ünnepségén Charles herceg is említést tett a Feng Shui alapon történt tervezésről.

Több autógyár is figyelmet fordít a jobb üzletmenet érdekében tett építészeti átalakításokra, és az eredmény nem marad el. Sokszor még új utakat is építenek csak azért, hogy az épületek fekvése "megfelelő" legyen, így a gyárak energetikailag jobbak lesznek, többet termelnek, és megmagyarázhatatlan módon az üzletmenet is fellendül.

Több politikus is használja a Feng Shuit. George Bush otthonát rendezte be Feng Shui alapon, hogy jó egészségét továbbra is megtartsa. Bill Clinton Feng Shui tanácsadók javaslatára változtatott irodahelyiséget a jobb döntések érdekében.

Feng Shui tudománya

Kínában az emberek falvaikat, városaikat, házaikat nagy körültekintéssel építették. Megfigyelték a természetet. Felhasználták tapasztalataikat a megfelelő hely kiválasztásához. Ezeket a területeket művelt, iskolázott emberek jelölték ki, akik megfigyeléseiket, tapasztalataikat generációról, generációra adták át a következő nemzedéknek. Ezekre épül a Feng Shui, korai elnevezése szerint: KAN YU.

A nyugati emberek racionálisak. Amit nem látnak, az nincs is. A távol-keleti embereknek szeretnek összhangban - szinte együtt lélegezve - élni a természettel és önmagukra az univerzum részeként tekinteni.

A Feng Shui a környezet tanulmányozásával foglalkozik. A tanácsadó feladata a természet a környezet és az abban élő ember "kapcsolatának" harmonizálása, összehangolása.

Az ősi kínai mesterek féltve őrizték tudásukat, szinte csak aggastyán korukban adták át tanítványaiknak.

Az a terület, ami védve van a szelektől és az árvizektől az szerencsés, de még szerencsésebb, ha ezek biztonságot és termékenységet hoznak. A Feng Shui a környezetet vizsgálja az IDŐ függvényében. Hiba lenne ezt a két tényezőt külön választani, hiszen minden folyamatosan változik, átalakul.

A Feng Shui a jövő tudománya, alapelvei részben megegyeznek a kvantumfizikával. Ám könnyen beláthatjuk, hogy bármilyen tudományos magyarázattól függetlenül is, sokkal könnyebbé tehetjük az életünket, ha megpróbálunk "egymást" segítve harmóniában élni a természettel. Tudjuk, mennyi város nőtt ki a földből tengerpartokon, folyók torkolatánál és milyen virágzó ott a gazdaság. Az ilyen kedvező földrajzi formák jó hatással vannak az emberek életminőségére.

Csi, az egyetemes életenergia

"A változás, a kezdet és az átalakulás mind a csin alapszik, és nincs olyan teremtmény a világmindenségben, mely ne abból eredne. Így burkolja be a csi a világegyetemet kívülről, és így mozgatja belülről. Hogyan is ragyoghatna a csi nélkül a Nap és a Hold, a bolygók és a mozdulatlan csillagok; hogyan zenghetne nélküle a mennydörgés; az eső, a szél és a felhők hogyan jöhetnének létre; miként születhetnének meg a teremtények, érnének meg és hoznának gyümölcsöt, majd hogyan húzódhatnának vissza a négy évszak során? Az emberi élet is ettől a csitől függ. (Nei Ching)"*

*Forrás: Ni Hua-ching TAO a leheletfinom, egyetemes törvény